Pages

Ads 468x60px

Sunday, October 2, 2011

Respon on UAI@UIA


Alhamdulillah, kami di pihak Ma’ruf Club amat bersyukur kepada Allah s.w.t. kerana dengan izinNya, niat untuk membawa seorang tokoh pendakwah tersohor ke bumi UIAM dimakbulkan oleh Allah s.w.t. Walaupun terdapat sekatan dan halangan yang pelbagai daripada pihak yang tidak bertanggungjawab, program tersebut tetap dapat diadakan dan mencapai maksud/tujuan ia diadakan. 

Untuk itu, kami amat berterima kasih kepada beberapa pihak yang membantu kami secara langsung mahupun tidak langsung. Secara khusus kami tujuan ucapan terima kasih itu kepada SDEV yang telah memberi kebenaran untuk program diadakan, FFSD yang telah meluluskan permohonan tempat program, CPD dan OneHeart Creative Solution yang telah menyediakan sistem audio dan visual, serta pihak masjid UIAM, yang pada awalnya telah memberi kebenaran kepada kami untuk mengadakan program tersebut di masjid. 

Berkenaan dengan gangguan pihak luar terhadap program kami, sehinggakan terpaksa menukar tempat program di saat-saat akhir, kami berpendirian bahawa

[1] Perbuatan tersebut adalah suatu tindakan yang zalim dan bercanggah dengan ajaran Islam. Mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung mesti bertaubat kepada Allah s.w.t. dan memohon maaf kepada umat Islam, khususnya yang hadir pada malam tersebut. 

[2] Tindakan tersebut adalah suatu pancabulan ke atas Institut Pengajian Tinggi yang sepatutnya menjadi pusat ilmu yang bebas dari campur tangan politik pihak luar. Ia juga telah mencemarkan nama baik UIAM sebagai sebuah pusat ilmu dan budi yang tersohor. 

[3] Peristiwa itu juga adalah suatu manifestasi kebimbangan pihak-pihak tertentu terhadap kehilangan pengaruh mereka khususnya dikalangan kaum muda (mahasiswa) bagi mempertahankan ‘kedudukan’ mereka di ‘kerusi-kerusi’ tertentu dalam ‘pemilihan’ akan datang. 

[4] Pihak pentabiran UIAM sepatutnya lebih tegas dan telus mempertahankan kedudukan UIAM sebagai pusat ilmu dan budi yang bebas serta mempertahankan hak warganya. Suatu makluman dan penjelasan perlu diberikan kepada seluruh warga UIAM atas apa yang telah terjadi itu. 

Kami di pihak Ma’ruf Club, bersedia memberikan komitmen kami untuk tetap bersama-sama dengan pihak pentadbiran UIAM dan seluruh warganya demi untuk membangunkan komunitinya dengan kematangan ilmu dan kesuburan iman. Kami juga ingin menyeru kepada seluruh mahasiswa UIAM untuk tetap teguh di belakang pentadbiran UIAM, khususnya YBhg. Puan Rektor, untuk memacu UIAM merealisasikan visi dan misinya. 

Discover the Beauty of Islam 
Inspiring Dakwah, Leading the Ummah 

Wallahua’lam. 

Saya yang benar, 
EIKHWAN ALI 
Presiden, 
Ma’ruf Club UIAM.

0 comments:

Post a Comment

Apa Pandangan Anda?