Pages

Ads 468x60px

Wednesday, January 4, 2012

PRU13 - TUMBANGKAN UMNO-BN


Tidak pernah setakat ini, sepanjang saya menyertai mana-mana demontrasi atau himpunan aman atau rapat umum yang dianjurkan oleh mana-mana gerakan mahasiswa, menyebut secara jelas perkataan UMNO dan BN ataupun menyatakan penentangan secara terbuka kepada parti yang menjadi pemerintah itu.

Namun, himpunan beberapa hari lepas di hadapan Balai Polis Tanjung Malim yang kemudiannya berpindah ke IPD Tanjung Malim, yang diadakan berikutan tragedi hitam yang menimpa peserta himpunan aman mahasiswa di UPSI, telah menyatakan secara jelas, tegas dan terbuka bahawa kerajaan UMNO-BN perlu ditumbangkan dalam PRU-13 akan datang.

“Tumbang, tumbang, kezaliman!”, “Tumbang, tumbang, UMNO-BN!” telah menjadi slogan keramat yang bukan sahaja dilaungkan oleh pimpinan-pimpinan mahasiswa yang berucap, bahkan juga ibu bapa kepada mahasiswa yang menjadi mangsa dalam tragedi berdarah di UPSI itu. Laungan slogan itu disambut oleh ratusan orang yang hadir yang terdiri daripada mahasiswa, ibu bapa pelajar dan  penduduk setempat.

Adalah tidak tepat sekadar dengan laungan seperti ini pihak sang penguasa telah menghukum para mahasiswa telah didalangi oleh politikus pembangkang (Pakatan Rakyat) walaupun memang mereka bersama-sama dalam himpunan tersebut, dan sangat tidak bijak pihak polis memberi alasan untuk menafikan tuduhan mereka telah melakukan keganasan.

Bagi saya, adalah lebih penting bagi sang penguasa melihat, membaca dan memahami dua signal penting daripada insiden tersebut. Itupun sekiranya UMNO-BN merasakan masih layak untuk berkuasa dan masih mahu berkuasa dan masih mahu terus kekal berkuasa.

Yang pertama, pernyataan terbuka mahasiswa untuk menumbangkan kerajaan UMNO-BN. Komitmen ini pasti akan terus digerakkan oleh gerakan-gerakan mahasiswa seperti GAMIS, PKPIM, DEMA, KAMI dan lain-lainnya, yang mewakili variasi inspirasi mahasiswa, untuk memastikan tidak kurang 400,000 mahasiswa di Malaysia turut berkongsi cita-cita ini dan bersolidariti menjayakannya. Menariknya lagi, apabila ibu bapa mangsa insiden tersebut turut menyatakan komitmen untuk meraih sokongan seluruh ibu bapa mahasiswa.

Yang kedua, insiden tersebut kini telah mendapat perhatian pelbagai lapis rakyat Malaysia, termasuk para Mufti sehinggalah pelanggan kedai kopi. Khususnya, pada tindak balas pihak polis terhadap apa yang dilakukan oleh peserta demontrasi sehingga menjadi sebuah tragedi berdarah. Keadaan tersebut jelas memperlihatkan sikap tidak berperikemanusiaan (atau kezaliman) pihak polis. Perhatian pelbagai pihak terhadap isu ini sudah pastinya mengundang persepsi dan reaksi negatif terhadap UMNO-BN.

Kini, UMNO-BN tidak sahaja berhadapan dengan Pakatan Rakyat, bahkan turut mendapat bantahan (atau tentangan) sebahagian besar daripada lebih 400,000 mahasiswa, lebih 100,000 peneroka Felda dan lebih 1 juta penjawat awam berikutan pelbagai isu yang menimpa mereka. Pasti sekali, dengan bilangan ini, UMNO-BN akan tumbang dalam PRU13.

“.....Engkau merampas kekuasaan itu dari siapa sahaja yang Engkau mahu. Engkau berkuasa memuliakan dan menghina siapa yang Engkau mahu.....”
( Ali Imran : 26 )

Wallahua’lam.

0 comments:

Post a Comment

Apa Pandangan Anda?