Pages

Ads 468x60px

Monday, September 24, 2012

WUFI, PKPIM, MC, KARISMA & GAMIS SEPAKAT TOLAK PENCABULAN DEMOKRASI KAMPUS


Ringkasnya, kesepakatan itu adalah berkenaan [1] bantahan terhadap konspirasi calon tajaan, [2] penafian penglibatan dengan amalan budaya politik kotor dan [3] seruan kepada pengundi untuk memilih calon yang tepat.

Apa yang pasti, kesepakatan antara WUFI dengan PKPIM, MC, KARISMA dan GAMIS ini akan menyebabkan kumpulan Pro-Aspirasi a.k.a Pro-Universiti dan calon-calon tajaan mereka, berserta juga pihak berkenaan yang terlibat secara langsung dengan penajaan calon ini, tidak akan duduk senang dan akan semakin gelisah. MUNGKIN sebaran fitnah terhadap calon-calon WUFI akan lebih giat dilancarkan selepas dari ini.

Kesepakatan yang berjaya WUFI turut serta ini bukan sahaja telah membuktikan keabsahan integriti politik WUFI dan kredibiliti calon-calonya, bahkan sekaligus menafikan wawasan politik Pro-Aspirasi a.k.a Pro-Universiti dan kelayakan calon-calon tajaan mereka untuk diangkat sebagai wakil pelajar. “CHECKMATE!” Ayuh mahasiswa! Kita turun mengundi – tolak Aspirasi, undi WUFI.

Berikut adalah kenyataan penuh “Tolak Pencabulan Demokrasi Kampus”.

______


KENYATAAN MEDIA
TOLAK PENCABULAN DEMOKRASI KAMPUS

Kami, mewakili;

Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)
Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS)
Kelab Rakan Siswa Islah Malaysia (KARISMA)
Ma’ruf Club UIAM (MC)
We Unite For Islam (WUFI)

Dengan ini menyatakan sokongan terhadap pendirian dan tindakan para mahasiswa di seluruh Malaysia yang menuntut proses pemilihan perwakilan pelajar atau Pilihanraya Kampus (PRK) yang telus dan bersih sempena PRK yang bakal berlangsung di kebanyakan universiti di seluruh Malaysia pada 25 September ini.

PRK adalah merupakan suatu wahana kemasyarakatan dalam konteks alam kampus yang bertujuan untuk memberi pendedahan dan kesedaran tentang kepentingan berperanan sebagai anggota masyarakat yang bertanggungjawan dengan menunaikan amanah melantik kepimpinan melalui proses demokrasi.

Justeru, kami menolak segala bentuk perancangan, tindakan dan percubaan oleh sama ada pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mahupun pihak universiti    dalam usaha memenangkan calon pilihan universiti atau ‘Pro-Universiti’. Perbuatan ini seumpama Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang sepatutnya bersikap adil dalam mengendalikan pilihanraya dan memberi kebebasan hak kepada pengundi untuk menentukan pilihan mereka, TETAPI mereka telah merancang suatu usaha untuk memenangkan calon tertentu.

Sekiranya pihak berkenaan telah merancang untuk memenangkan calon tajaan pilihan pihak-pihak tertentu dengan pelbagai bantuan dan pendanaan (sponsorship), maka apalah ertinya dan perlunya sebuah pilihanraya diadakan? Campurtangan seperti ini adalah merupakan suatu perbuatan yang biadap dan terkutuk.

Segala tindakan songsang yang mencabuli prinsip-prinsip asas demokrasi dalam PRK adalah pencabulan terhadap hak mahasiswa dan penghinaan terhadap universiti. Malah, kami berpendapat, 'pencabul' itu juga merupakan penderhaka terhadap negara dan bangsa yang kita cintai dan adalah wajar mereka segera BERTAUBAT dan BERUNDUR daripada terus memegang posisi penting dalam kementerian atau universiti.

Oleh yang demikian, kami menyeru kepada para mahasiswa untuk memilih calon-calon yang berkelayakan untuk dijadikan pemimpin di kampus masing-masing. Pemimpin mahasiswa adalah individu-individu yang mampu berdikari, berpegang kepada prinsip, jujur, amanah dan berpekerti mulia. Calon-calon yang mesti dipilih adalah calon-calon yang bukan sahaja mempunyai KEMAMPUAN untuk menunaikan manifesto yang diumumkan, tetapi juga mestilah yang mampu menjadi USWAH dan QUDWAH kepada warga universiti.

Kami juga ingin memaklumkan bahawa pihak kami tidak pernah atau akan bersekongkol dengan mana-mana pihak yang mengkhianati prinsip-prinsip asas demokrasi dalam PRK kali ini. Kami juga tidak bersubahat dengan sebarang perbuatan fitnah, kata-kata kesat, adu domba, ugut atau memangsakan lawan politik mana-mana pihak yang boleh menjejaskan keharmonian hidup berkomuniti dalam kampus.

Justeru, kami menyeru dan menyarankan supaya kesedaran tentang  kepentingan berlaku jujur dan berprinsip terus disuburkan dalam arena politik.   Pendidikan dan pembudayaan politik yang sihat adalah sangat penting demi memastikan para mahasiswa lebih matang dan dapat memimpin negara pada masa hadapan secara berprinsip dan berintegriti.

Sekian. Terima kasih.

23 SEPTEMBER 2012

1 comment:

 1. Ketua Belia MCA Gombak YIP JIUN HANN,
  Berkenaan bapa U (YIP KUM FOOK, MCA GOMBAK) bertiga, Empat Isteri dan kaya, itu hal U sendiri,
  Mengapa U cuba Menbangkitkan Nama NABI MUHAMMAD S.A.W. bagi menburukkan nama kebaikannya. U cuba ingat memalukan Muslim?
  Yip Jiun Hann, U bukan Muslim kami harap jangan menyetul hal Agama Muslim dan kebaikan NABI MUHAMMAD S.A.W.
  Kalau tidak kami akan ajar U seperti perkara yang terjadi di U.S.A

  Kami Yang Benar,
  RAKYAT GOMBAK

  MCA Youth chief Gombak YIP JIUN HANN,
  Concerned father U (YIP KUM FOOK, Gombak MCA) three, four wives and rich, the case U itself,
  Yip Jiun Hann, U are not Muslims we please don’t touch of Muslim’s religion and the good thing Prophet MUHAMMAD S.A.W.
  Why U try generate name of PROPHET MUHAMMAD S.A.W. for bad name of benefits. U try to remember the shameful of Muslim?
  If not, we'll teach U such things happen in the USA

  Our sincerely,
  PEOPLE GOMBAK


  ReplyDelete

Apa Pandangan Anda?